Why Passive House? (since 2009)

English text:

“Why passive house?” (since 2009)

Presentation for the opening of the 10. International architectural student competition “Isover Multi-Comfort House” 2014 about the topic: School of tomorrow in the city of Gaziantep (November 2013 in the city of Sofia)

Not available at the moment

Bulgarian text:

“Защо пасивна сграда?” – 5 години по-късно

 Презентация по случай откриването на 10. международен конкурс за студенти по архитектура “Изовер Мулти-Комфортна Къща” 2014, на тема: Училище на Бъдещето в гр. Газиантеп (Ноември 2013г. в гр. София)

(01) Историята, която ще Ви разкажа днес, се разви преди повече от 5 години.  Като всеки млад човек търсех, а и все още търся, съдържание и ценности в живота, в това число и в професията. На фона на архитектурата, която се лееше безкомпромисно по един непрекъснат конвейер, досущ като кубическите метри бетон, използвани в строителството, малко преди да настъпи кризата, бях убеден, че имаме нужда да преосмислим основата на съвременното развитие в областта. Необходимо ли е да продължават опитите да подчиняваме природата или можем да живеем в хармония с нея, както сме създадени?!

(02) Прочетох статия в архитектурно списание, чийто автор беше арх. Георги Николов. Темата беше „пасивни сгради”. Идеята ме запали, защото в конкретното време и лични разбирания, това беше архитектура, която опазва и щади природата и нейните ресурси, използвайки съвременни средства и материали, без задължително да отрича и традиционните строителни техники.

(03) Месеци по-късно прочетох залепена обява в университета, че ще бъде проведен идеен студентски архитектурен конкурс на тема: „офис сграда”. Подходящ момент да материализирам ентуасизма си. Фокусирах се върху задачата, след преди това, за целта реших да напусна работата си. (04)

Внимавай, какво си пожелаваш – в крайна сметка успях да спечеля журито с проекта си в националното ниво. Сутринта, преди да заминем за Любляна, където се провеждаше международният финал, валеше като из ведро. Щеше да ни върви по вода. И трите български проектa бяха много качествени, а моят получи второто място измежду близо 50 екипа. (05)

Самият международен конкурс беше отлично организирано мероприятие, което включва: запознаване с проектите и колегите от отделните държави; (06) туристическа и архитектурна обиколка на града; лекция от журито. Вечерите бяха забавни,  (07) с приятелска парти атмосфера и ме срещнаха с колеги, с които и до ден днешен поддържам контакт. В Любляна се запознах и с днешния ни гост – г-н Габриел Голумбеану.

(08) През следващите четири, а след днес – вече и пет години останах част от конкурса, помагайки с каквото е необходимо – идеи, консултации, журиране.  (09) Темите варираха – от изоставена индустриална сграда в Париж, (10) през небостъргач в Манхатън и индустрилен квартал в Нотингам (11) до създаване на жилищна зона в Манхайм.  ReUse, или как да погледнем на старото с нови очи и да го реновираме, индустрия, градоустройство, култура, устойчиви жилища – всичките до една: актуални теми в света на архитектурата.

(12) Последното издание на конкурса потърси и възможност за съвместно изпълнение на спечелилия проект , заедно с общината , което смятам, че е правилният път за чистите и новаторски идеи от университетите да намерия реализирани.

Качеството на проектите, както и сложността на заданията, се увеличи на национално ниво, но в голяма степен и на международно. Трудоемките задачи наложиха екипното участие като необходимост.

(13) В България опитахме различни подходи за оценяване, с цел максимална прозрачност и обратна връзка към работата на участниците в конкурса, въведохме и Фейсбук като канал за комуникация и в крайна сметка конкурсът продължи традиционно да се  провежда успешно всяка година.

(14) В завършек – личното ми участие в конкурса отключи за мен множество врати, осъществи международни и национални познанства , отвори възможности за реализация, както и направи крачка за развитие в посока, която смятах за глобално необходима, а се надявам да е помогнало за същото и на приятели и колеги. (15) Благодарен съм за възможността, която получих.

Благодаря Ви  за вниманието и Ви пожелавам да вярвате в мечтите си и на добър час по пътя към реализирането им.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s