4 Elements (Living room concept)

 

4. Елемента: концепция за окачени тавани в дневно помещение

 

 • Осветлението е основно 3 типа:
  • Горно осветление, скрито над гипсокартона (или зад при основния диван) – може да бъде цветно
  • Висящи осветителни тела – над масата за хранене и над основния диван
  • Лунички – разположени в гипсокартона

 

 • Основни идеи свързани с окачените тавани:
  • Влизането от коридора се осъществява през стъклена врата /за предпочитане матова/. В случая е илюстриран и флорален мотив /прозрачен/ в комбинация с матовото стъкло. Стъклената врата разминава границата между дневна и коридор, докато плътната врата би засилила разделението.
  • Стената вляво от вратата е акцентирана и третирана с дървени плоскости. Върху централната повърхност на стената към трапезарията е поставен телевизор или картина /за предпочитане картина/.
  • Всеки ръб на въпросната стена отделя различните зони, както в настилка, така и в оформление таван: зона хранене; зона камина; кухня.
  • Елемент Земя: хранене – зелен, земен цвят. Една лента от гипсокартон насочва от вратата на помещението към двора, преминавайки над масата за хранене. Линията прави чупка, което придава допълнителна динамика на помещнието и подчертава транзитното преминаване между входно антре, дневна, двор и тераса. В линията е изрязана вътрешна линия, над която също има скрито осветление и от която висят три осветителни тела над правоъгълната маса за 8 души. Настилка – от дърво (паркет/ламинат/дюшеме) в светла гама. Лентата ще се вижда още от входното антре и ще въвежда човек в пространството.
  • Елемент огън: медитация/камина – оранжев, червен цвят. Зоната на камината също е подчертана като акцент. Настилката на къта е камък – може да бъде същият материал като облицовката на камината. Таванът е от гипсокартон с горно осветление и серия от лунички, които може да осветят къта отгоре /ефект на слънце, т.е. пак огън, но отгоре/. Има място за стол за почивка и съзерцаване на огъня. Формата на настилката и тавана следва геометрията на помещението – започва ръба на малката стеничка /стената с дървото/ и се увеличава до размер, еднакъв с размера на квадрата от елемент вода. По този начин геометрията прелива от едното пространство в следващото – от огън към вода.
  • Елемент вода: отдих/почивка – син, успокояващ цвят. Сядането и основния диван е подчертано в стени/под/таван. Настилката отново е дърво, но с контрастна текстура от по-тъмната гама. Стената и таванът са от гипсокартон с квадратни форми. Зад тях е скритото осветление (може да бъде цветно). В тавана е изрязан един по-малък квадрат, ротиран под 45 градуса, в който също има скрито горно осветление. От него виси и квадратен полюлей над квадратна масичка. Квадратната форма е подчертана и от 4 снопа с по 3 бр. лампи, тип лунички, в основния таван от ГК. На стената се монтира телевизор/картина, може да се остави и ниша за статуетка или др. декоративен елемент. Подчертаването на квадрата създава вътрешна динамика и затваряне на пространството навътре към себе си, както и усещане за „безкрай” – в случая време за „безкрайна” почивка и време за отдих с близките. Избран е квадрат, защото е много близо до съществуващата геометрия на дневния кът.
  • Елемент въздух: подготовка в кухнята: бели и светли тонове (желателно са светлите тонове, защото кухнята е в дъното и е малко тъмна, няма директно осветление). Обзавеждането е подредено със следване на основния проект и разводките за вода/канал. Зад плота може да се постави стъкло. Над плотовете се поставят плитки шкафове, а под тях се закачат лампи. Над шкафовете и хладилника преминава линия с ГК (горно осветление и лунички). Геометрията следва конфигурацията на съществущите стени, като завършва по ъгъл, който кореспондирана с ъгъла на линията над масата за хранене, като същевременно „скрита” зад себе си и неприятните тръби на канала, идваща от горния етаж. Настилката е от плочки, които „излизат” от входното антре и преминава в кухнята. Това е най-хигиеничното и практично решение за кухня и връзка към антрето. Плочките завършват при ръбчето на дървената стена и заедно с последния кухненски мебел.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s