(Anti) Utopia Sofia 2020

 

English text: In translation process

(Anti) Utopia Sofia 2020

Vision for the future of the city of Sofia in 2020 (presentation – part of Pecha Kucha Night Vol.5, 2010)

presentation format: 20 slides: 20 seconds/slide

Bulgarian text:

(Анти) Утопия София 2020

Визия за бъдещето на София през 2020г. (презентация към Pecha Kucha Night Vol. 5, 2010г.)

формат: 20 слайда: 20 секудни/слайд

 1. Расте, но не старее… но дали и хубавее ?! Душевно, физически и морално ?! Настоящето състояние на столицата на България ни е добре познато, но да предположим какво ще бъде то след 10г. ?! Представям Ви моята визия по въпроса – антиутопията „София 2020”.
 2. Затворете очи и си представете, че проблемите на града  „днес” останат неразрешени и се задълбочат в едно недалечно „утре” ! Натрапват ли ви се локалните проблеми на София – на първо място да започнем с безкрайните задръствания, затрудненото движение и комуникиране?!
 3. Основен проблем е изяждането на природата от експанзивната и стихийна градска тъкан и неоползотворяването на горските масиви и водните ресурси – а имаше надежди София да бъде една от най-зелените столици?! Изгубени ли са във времето нашите мечти ?!
 4. Безвъзвратно ли е изгубена естетиката и хомогенността на обитаемата среда?  Влияе ли естетиката върху личния комфорт на столичани, развиваме  ли вкус към красивото или издигаме в култ уродливото!?  Истината за красотата ?! Може ли архитектът да се смята за лекар или отровител на общественото съзнание ?!
 5. Страда ли големият град от пренаселване и последващите го кризи – презастрояване,  разрушаване на градския мащаб и структура,  липса на свободни обществени пространства, липса на комфорт, непрекъснат шум и замърсяване на въздуха, криза с отпадъците?!
 6. Да изброим националните проблеми, които са пряко свързани със столицата и изпъкват ярко в нея: централизиране на държавата и обезлюдяване на малки и големи населени места, отказ от връзка с корените и паметта – откъсване от културните, историческите и архитектурните ценности.
 7. Държавата трябва да има отговор на сериозен въпрос, повдиган все по-често, а именно – има ли държавна политика за енергийната ефективност, оползотворяването на енергийния потенциал и култувирането на отношение към природата и нейното опазване.
 8. Не трябва да забравяме и глобалните проблеми , към които да се отнесеме с нужното внимание и да подмогнем, дори и с малко тяхното решение: глобалното затопляне, стопяването на огромните северни ледове, промяната в климата, сезоните и последиците от тях?!
 9. Глобалните екологични проблеми и въпросът за нарушените екосистеми, които могат да доведат до изчезване на цели видове – полярните мечки, тюлените, пингвините, хъскитата, дори и ескимосите?! Предстои ли ни екологична катастрофа или тя вече е факт ?!
 10. Годината е 2020 – за първи път в новата си история София не е изненадана от зимата – градът умишлено е покрит със сняг и скован във „вечна зима”. С ясно съзнание за последиците софийското поле е затворено под огромен купол, осигуряващ изкуствен микроклимат.
 11. За добро или лошо е взето окончателното решение градът да бъде замразен за неопределено време, с идеята да се намери категоричен и обобщен отговор на всичките му проблеми. Градът понастоящем е обитаван основно от ескимоси и осеян с иглу-тата им!
 12. Екосистемата е напълно променена, от предишните жители на града е останал единствено споменът. Днес по улиците и в парковете се разхождат волни и необезпокоявани полярни мечки, спасени от изчезване , в контраст с мрачните лица на хората от прехода.
 13. Водите са пречистени и в тях започва еволюционен процес -реките отново се връщат към  живот – плуват риби, тюлени, пингвини, моржове. През 2030 година се предвижда осъществяването на водна връзка с яз. Искър , в който да се настани семейство китове.
 14. Всичко е толкова красиво, покрито под снежната шапка – мек и нежен сняг. Нелицеприятните улици, претъпкани с коли и сградите със съмнителни естетически качества са обвити от сняг и сковани под лед, отново красиви.Всички са равни …
 15. Инвестиционните апетити са възпрепятствани и архитектурните ценности на града ще продължат да съществуват, капсулирани под ледена кора, в очакване на нов живот … Стари сгради добиват нови функции – Захарна фабрика се транформира в Сладоледена фабрика , а Народното събрание става затвор.
 16. Държавата ще се децентрализира, хората ще се върнат към корените и родните си места, където да водят спокоен еко-живот, неразделено обвързан с природата. Населените места ще преживеят ново Възраждане, в подготовка за по-добро бъдеще.
 17. Куполът над града има две функции – поддържане на микроклимат и произвеждането на електро енергия. Обвивката ще бъде покрита с полу-прозрачни фотоволтаични панели, които ще преобразуват радиацията в електричество. София ще се превърне във водещ производител на ток за Юго-Източна Европа и Балканите.
 18. София – столица на световните първенства за зимни спортове, единствен по рода си музей на леда и снега, уникална туристическа атракция, радост за всяко дете, което ще пропътува път до тук, само за да направи снежен човек, да хвърли няколко снежни топки и да се спусне с шейна.
 19. София ще се заинтересува и от индустриалното си наследство. Паметници от различни епохи ще се върнат към живот. Кремиковци се превръща в работилница за детски играчки, дом на Дядо Коледа и красивата Снежанка. Както споменахме вече – за радост на любителите на сладоледа  – Захарна фабрика ще функционира като фабрика за сладолед .
 20. Каква би била Коледата без сняг и празнично настроение? В София всеки ден ще бъде Коледа – хора ще идват от България и цял свят, за да прекарат няколко дни в празнично настроение, сред изчезващия в глобален мащаб сняг. Какъв по-хубав подарък от няколко мига с любими хора и преосмислени ценностти?!

 

Вие бяхте в машина на времето – върнете се в миналото и настоящето, за да имаме бъдеще!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s