Community Development in Brest

Bulgarian text:

Създаване на общност в Брест, Беларус

 Архитектурен конкурс за студенти

01

България е победителят в 12-ти международен конкурс за студенти по архитектура ИЗОВЕР „Мулти-Комфортна Къща”

 Студентският архитектурен конкурс ИЗОВЕР “Мулти-Комфортна Къща” се доказа като най-големият конкурс за пасивна архитектура и мулти-комфорт в световен мащаб през последните години, включвайки над 1600 регистрирани студенти в повече от 100 университета в над 23 държавни по време на 12-тото издание, проведено през 2016г.

 02

В рамките на 3 дни, между 25 и 28 май, Сен-Гобен ИЗОВЕР със съдействието на Изпълнителния Комитет на гр. Брест, Френското Посолство в Беларус и националния въздушен превозвач на Беларус – Белавиа, организира 12-тото издание на международния конкурс за студенти по архитектура ИЗОВЕР „Мулти-Комфортна Къща” в гр. Минск, Беларус.

Над 170 участника, студенти, преподаватели и гости присъстваха на международния финал, спонсориран от локалните партньори на Сен-Гобен – компаниите Стройфутура и Стройпартнер. Във финала участваха студенти от Австрия, Беларус, Белгия, България, Германия, Естония, Испания,  Казахстан, Киргизстан, Латвия, Обединено Кралство, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия и ЮАР.

03

Международният конкурс, проведен за първи път в България през 2005г., цели разпространяването на идеите за пасивна архитектура, енергийна-ефективност и нива на комфорт чрез проектите на бъдещето, базирани върху концепцията на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт.

Конкурсът е структуриран в 2 етапа: национално ниво, последвано от заключителен международен финал, в който участват победителите от всички държави. В националния етап на изданието през 2016г. официално се регистрираха над 1600 студента в повече от 100 университета.

04

Настоящото задание за проектиране, изработено от Сен-Гобен ИЗОВЕР в тясно сътрудничество с Изпълнителния Комитет на гр. Брест, изисква от участниците да създадат общност чрез проектиране на енергийно-ефективен градоустройствен модул с жилищни функции в рамките на бившата военна зона „Червеният Двор”, разположена в периферията на гр. Брест, Беларус. Проектите следват изискванията за устойчива архитектура в контекста на конкретното задание изработено от общината, критериите на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт и местните климатични условия.

Първият ден включи официална церемония и откриване на мероприятието, по време на която участниците имаха възможност да разгледат изложба, включваща всички проекти.

05

Вторият ден отведе участниците в Националната Библиотека на Беларус за презентиране на проектите. Всеки от общо 54-те студентски екипа от 23 държави, представящи над 30 различни националности, получи възможност да презентира своето архитектурно решение и идеи пред очите на уважаемото жури и останалите участници, както и пред приятели и колеги, наблюдаващи виртуалното интернет излъчване на презентациите в реално време.

06

Българският екип, който представи своите проекти в Националната Библиотека на Беларус бе ръководен от Дойчин Доцински – регионален координатор продажби и специалист „Мулти-Комфортна Къща”.

07

Последният ден се посвети на церемонията по награждаване на победителите, организирана в присъствието на г-н Димитрий Семенкевич, заместник-министър в Министерството по Архитектура и Строителство на Р. Беларус; г-н Фабрис Дидие, главен маркетинг директор в Групата на Сен-Гобен и г-н Жил Лева, директор международен отдел към Сен-Гобен Изолации.

08

Международното жури се проведе в следния състав:

 • г-н Микалай Уласюк – главен архитект на гр. Брест;
 • г-жа Галина Полянская – председател на Комисията за жилищна политика, строителство, търговия и приватизация в Беларус;
 • г-н Роланд Матцих, архитект, РМП Архитекти Германия;
 • г-н Телман Тушканбайев – архитект, Трой-Лоджистик Казахстан;
 • г-н Славомир Шпунар, директор международен маркетинг, Сен-Гобен Франция;
 • г-н Лайф Андерсон, мениджър международен отдел иновативни решения, Сен-Гобен Изолации Франция;
 • г-н Владимир Хан, архитект, победител в международия студентски финал през 2009г.

Микалай Уласюк:

 • „Резултатите от студентския конкурс ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща са повече от задоволителни. Конкурсът предложи множество архитектурни решения за създаване на енергийно-ефективен жилищен модул по един съвременен и иновативен начин. Град Брест планира в най-близко бъдеще да използва резултатите от конкурса за построяването на нови жилищни квартали. Възнамеряваме да поканим и специалисти по енергийна-ефективност за детайлни консултации. От името на Изпълнителния Комитет на гр. Брест искам да изкажа нашите благодарности към организаторите на мероприятието

09

 Отличаването на победителите в конкурса се оказа трудна задача за журито – всички проекти показаха креативен подход и отлично разработена техническа част.

10

Наградените проекти в 12-ти международен конкурс за студенти по архитектура ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща са:

11

1-во място: Радослав Тодоров, Росен Йорданов и Богдан Радичев, България

 • „Щастливи сме, че участвахме в конкурса ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща. Перфектната организация на финала и националното ниво в България създадоха отлична среда за нас. Прекараното време в Минск ни даде добър пример, че ако работиш в правилната посока – природосъобразният начин на живот ще бъде възможен за всеки един от нас. Нивото на проектите и презентациите беше много високо – доказателство, че „устойчивата” архитектура набира популярност и студентите от целия свят са загрижени за бъдещето на планетата, която обитаваме в момента.”

12

2-ро място: Мигел Карвальо, Джеймс Русвурм и Тиаго Васконселос, ЮАР

 • „Целта на пътуването бе да поставим Южна Африка по един позитивен начин върху картата на световната архитектурна общност. Но бихме могли да кажем, че общността остави своя знак върху нас. Опитът да споделим и учим сред широка багра от култури и умове, съвместно с възможността да сравним и погледнем критично на палитрата от проекти бе буквално един различен свят. Всичко ще остане като добър спомен за нас – без капка съмнение по въпроса: преживяване, което се случва веднъж в живота. Получихме шанс да представим нашата родина и континент по възможно най-добрия начин. Щастливи сме и много благодарни, че взехме участие в събитието.”

3-то място: Андреа Мовила и Амалия Вачару, Румъния

 • „Измежду множество архитектурни конкурси, студентският конкурс на ИЗОВЕР определено има своето значимо място. Възприемаме го като формат с комплексен характер, изискващ повече от участниците, но и предлагащ много повече от очакваното. Чувствахме се отлично по време на националното ниво и международния финал и усилената работа, скрита зад всеки проект, бе наградена с безценен опит, споделена информация и професионална обратна връзка от страна на членовете на уважаемото жури. Убедени сме, че инвестицията в млади професионалисти ще се възвърне вбъдеще с широк размах – с ползи за всеки, включително и за бъдещата архитектурна среда. „Устойчивостта” е новият модернизъм – начинът, по който да си представим и изградим предстоящото ни бъдеще.”

Специални награди получиха:

 • Даниил Чаратович, Алиаксандър Джанатан Карпитски и Давид Тсибикау, Беларус
 • Анти Тууре, Финландия
 • Аица Язици и Ферхат Булдукк, Турция
 • Валерия Артений и Андрей Тинтари, Румъния

Всички останали участници във финала, в това число и представителите на останалите два проекта от България: екип от Десислава Парлапанска и Деница Иванова; индивидуално участие на Иля Денчев, получиха заслужени грамоти за участие и одобрение от страна на публиката.

13

14

 

15

Успешното участие на България в международното ниво на конкурса е резултат от усилената работа на студенти, преподаватели и организационен екип през изминалите години. Националният финал в България се проведе на 18-ти април в Бетахаус, гр. София и жури в състав:

 • проф. д-р арх. Боряна Генова – дългогодишен преподавател към катедра „Жилищни сгради” в УАСГ, гр. София;
 • проф. д-р арх. Борислав Борисов – декан на Архитектурен Факултет във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София;
 • арх. Георги Николов – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, председател на УС на ИГ Пасивни Сгради България, управител на архитектурно „Студио АРХЕ”, гр. София;
 • арх. Ивайло Александров – представител от съвместен екип с арх. Зорница Петрова и арх. Георги Грозданов, спечелил специална награда на международното ниво на конкурса през 2012г.;
 • г-жа Мария Кухтева – управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер

16

Журито награди измежду 14 екипа следните три проекта, които съвместно представиха България по най-добрия начин в международния финал:

 • 1-во място: Богдан Радичев, Росен Йорданов и Радослав Тодоров, студенти V курс в УАСГ, гр.София;
 • 3-то място: Десислава Парлапанска и Деница Иванова, студентки V курс във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София;
 • 3-то място: Иля Денчев, студент V курс във ВСУ “Любен Каравелов”, гр. София;

 

Поощрителни награди в националния финал бяха връчени на:

 • Константин Въжаров, студент VI курс в УАСГ, гр. София;
 • Станимира Чанева и Иван Иванов, студенти V курс във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София.

 

17

Организацията на националния конкурс се случи със съдействието на арх. Веселин Веселинов, спечелил 1-во място в Националния финал и 2-ро място в Международния финал на надпреварата през 2009г, сертифициран дизайнер на пасивни сгради:

„Първопремираният проект се отличи със запомняща се визия, съчетаваща единство и многообразие в обемно – пространственото архитектурно решение, основано върху идеята за натрупване на отделни слоеве в проекта: функция, природа и общност. Градоустройствената идея запазва съществуващите органични зелени масиви и осъществява преплитането им в контраст със строгата ортогонална модулна мрежа чрез плавна пешеходна линия, която на свой ред е свързана с периферните обществени центрове чрез листообразни алеи. Морфологията на еднофамилните жилищни сгради е базирана върху симбиозата между компактна кубична форма и традиционна архитектура с двускатен покрив. Обемно-пространствената конфигурация на редица сгради –  изведена от регионалния исторически контекст, напомнящ традиционно беларуско село и идеята за енергийна ефективност и соларен дизайн – е проектирана с ясен характер и възможност за вариативност.”

18

 

Проектна задача:

Съорганизация на националното ниво на конкурса & подкрепа в подготовката на екипите от България за международното ниво на конкурса в Брест, Беларус; лекции и презентации, консултиране, водене на националния финал и съпътстващата церемония, он-лайн маркетинг и др.

 

Официална информация за 12-тото издание на конкурса Изовер МКК: 12-ти Международен конкурс за студенти по архитектура Изовер Мулти-Комфортна Къща

Официален уеб-сайт на конкурса: http://www.isover-students.com

Официални снимки от националния финал в Брест, Беларус: Facebook албум

Официални снимки от националния финал в София, България: Facebook албум (VNV)

 

Отразяване на конкурса в медиите:

http://www.izolacii.eu/php/statiq.php?id=680

http://kab-so.com/archives/10055

http://www.kab.bg/a/nav/news/type/1/item/1274

http://www.isover.bg/details/Novini/-Studenti-po-arhitektura-shte-predstavyat-Bylgariya-s-3-proekta-v-Minsk-Belarus-v-mezhdunarodniya-final-na-12-toto-izdanie-na-konkursa-IZOVER-Multi-Komfortna-Kyshta-/node/116/subnode/652/

 

English text:

Community Development in Brest, Belarus

 Architectural students competition

01

12th International Edition of ISOVER Multi Comfort House Students Contest

During 3 days, between 25th and 28th May, Saint-Gobain ISOVER organized with the support of Brest Executive Committee, French embassy in Belarus and Belarussian National Aircarrier – Belavia, the 12th International Edition of ISOVER Multi Comfort House Students Contest in Minsk, Belarus.

02

Over 170 persons, students, teachers and other guests attended this year International Edition, which was also sponsored by two local partners of Saint-Gobain, companies: Stroyfutura and Stroypartner.

Participants came from architectural and engineering universities from: Austria, Belarus, Belgium, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Finland, France, Germany, Kazakhstan, Kirghizstan, Latvia, Poland, Romania, Russia, Slovakia, Slovenia, Spain, South Africa, Turkey, UK and Ukraine.

03

The contest, held for the first time at international level in Bulgaria in 2005, aims at better disseminating the ideas of energy efficiency as well as the different comfort dimensions among these future opinion leaders and it is based on Saint-Gobain Multi Comfort Concept.

The competition is structured in 2 stages: national stages followed by an international one where the best projects from each country compete. For 2016 edition, over 1600 students from more than 100 universities registered for the participation to the national stages.

04

This year edition task, developed by Saint-Gobain ISOVER in close cooperation with Brest Executive Committee, required participants to design an energy efficient module with residential function located in the “Krasny Dvor” perimeter of Brest, Belarus.

The participants had to create sustainable architecture that responded to the specific needs of Brest Municipality. Their project had to integrate into the given site while respecting the Saint-Gobain Multi Comfort criteria and take into account the local climatic conditions.

The first day of the event was dedicated to the opening of the projects exhibition during which the participants had the chance to see the entire project participating to this year event.

05

The second day took the participants to National Library of Belarus where the projects presentation was held.

06

Each of the 54 student teams, from 23 countries and representing more than 30 different nationalities, had the opportunity to present their design and ideas to the jury and other participants as well as to friends and colleagues watching them online as the event was webcast live.

The last day was dedicated to the awarding ceremony organized in the presence of Mr. Dmitriy Semenkevich, Deputy Minister, Ministry of Architecture and Construction, Republic of Belarus, Mr Fabrice Didier, Chief Marketing Officer Saint-Gobain Group and Mr Gilles Leva, International Marketing Director Saint-Gobain Insulation Activity.

08

For the members of the jury:

 • Mikalai Ulasiuk – Chief Architect, Brest Executive Committee
 • Galina Polyanskaya, Chairwoman of the Standing Commission for Housing Policy, Construction, Trade and Privatization, House of Representatives, Belarus
 • Roland Matzig, Architect, RMP Architects Germany
 • Telman Tyshkanbayev, Architect, troy-Logistic Kazakhstan
 • Slawomir Szpunar, International Marketing Director, Saint-Gobain France
 • Leif Andersson, International Manager  Innovation & Solutions, Saint-Gobain Insulation France
 • Vladimir Hain, Architect, Former winner of Students Contest Edition 2009

Mikalai Ulasiuk:

 • “I am really satisfied with the Isover Multi Comfort House Student Contest. The contest gave a lot of design solutions for energy efficient module. This is contemporary innovative approach in construction. Brest is planning to use the results of the contest for construction of the new residential regions in the nearest future. We also plan to attract multicomfort design specialists for detailed consultations. On behalf of Brest Executive Committee I want to express my gratitude to the contest organizers.”

09

Choosing the winners proved to be a challenging task as all projects proposed creative approaches supported also by strong technical background.

10

The winning projects of the 12th International Edition of ISOVER Multi Comfort House Students Contest are:

11

1st Prize: Team Radoslav Todorov, Rosen Yordanov, Bogdan Radichev from Bulgaria

 • “We are proud that we participated in ISOVER Multi-Comfort House Competition .The perfect organization at the final and at national competition in Bulgaria made everything so nice and easy for us. The time that we spent in Minsk gave us a good example that if you work in the right direction, sustainability is a way of life possible for all of us. The level of the project and presentations was very high. This shows that sustainable architecture is getting more and more popular and students from all over the world think about the future if our home planet.”

12

2nd Prize: Team Miguel Carvalho, James Russwurm, Tiago Vasconcelos from South Africa

 • “Our aim for the trip was to leave a truly positive South African mark on the global architectural community. We can say for sure that the community has left its mark on us. The experience of sharing and learning from such a vast mix of cultures and minds, coupled with the opportunity to compare and critique a mixture of projects, literally a world apart. This has been something we will always keep in our minds. It has, without a doubt, been an experience of a lifetime. One which we’ve proudly represented our country and continent to the best of our ability. An experience we are above all proud to have had, and thankful to have been a part of.”

3rd Prize: Team Andreea Movila, Amalia Vacaru, Romania

 • “Among many architectural competitions, ISOVER contest definitely has its own outstanding place. We perceive it as a very complex contest that requires more but also offers more. We felt extraordinary this year during the national and international stage and the hard work that stays beneath each project is highly rewarded in terms of invaluable experience, shared information and professional feed-back coming from the jury members. I am strongly convinced that this investment in young professionals will reverberate later -with higher amplitude -with benefits to us and to the built environment. “Sustainism” (as it was introduced to us) is the new modernism – and the way, in which we should think, imagine and design our coming future.”

Also special prizes were awarded to:

 • Daniil Charatovich, Aliaksandr Janatan Karpitski, David Tsybikau from Belarus
 • Antti Tuure from Finland
 • Ayca Yazici, Ferhat Buldukk from Turkey
 • Valeria Artenii, Andrei Tintari from Romania

The launch of ISOVER Multi Comfort House Students Contest 2017 Edition will be done in the beginning of August 2016. For more information stay tuned on http://www.isover-students.com

Official info for the 12-th MCH contest: 12th International Edition of ISOVER Multi Comfort House Students Contest

Official web-site of the MCH contest: http://www.isover-students.com

Official images from the international final in Brest, Belarus: Facebook album

Official images from the national final in Sofia, Bulgaria: Facebook album by VNV

18

Project task:

Local co-organization of the national stage of the competition in Bulgaria & support for the Bulgarian team in the preparation for the international stage of the competition in Brest, Belarus; lectures, consulting, leading the national stage ceremony, on-line marketing, etc.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s