My home is my fortress

 

English text: In translation process

“My home is my fortress”

Energy efficiency single family house

Bulgarian text:

“Моят дом е моята крепост”

Енергоефективна еднофамилна жилищна сграда

 

Един от бащите на модерната архитектура, Льо Корбюзие смята, че „Къщата е машина за живеене” (“House , as a machine for living”) …

Проектът за еднофамилна жилищна сграда обхваща на концептуално ниво следните теми : енергийна ефективност; противоположности и тяхната взаимовръзка и естество в контекста на материалния свят – вътрешен и външен свят, вътре и вън, затворено и отворено пространство, ден и нощ, топло и студено, статично и динамично; трансформация на архитектурни обекти.

Къщата е ситуирана в средновисока планинска зона в България. Сградата притежава всички характеристики на „пасивна къща” – опростена форма, едно-обемна структура, термо обвивка без топлинни мостове, занижени коефициенти на топлопреминаване през ограждащите повърхности, система за отопление и охлаждане на принципа на топлообмена, значително остъкляване по южната фасада, слънцезащита, в допълнение са използвани и модулни елементи и възобновяеми енергийни източници (фотоволтаика и соларни колектори).

Най-иновативната идея в проекта са дървените панели, пълни с топлоизолация, покриващи всички прозорци на къщата. Панелите могат механично или хидравлично да „затворят” или „отворят” обема на сграда, на принципа на „умните” сградни технологии. Концепцията цели топлоизолирането на къщата през студените нощи в планината, когато топлинните загуби са най-високи и да отвори къщата през топлите дни за слънчевата енергия; да я откъсне от външния свят и да създаде вътрешен уют; да създаде лично пространство, в което обитаващите да се почувстват в своята „крепост”. Идеята съчетава представите за „дома” като технологична „машина-робот” и органичната архитектура – сградата следва слънцето, денонощната му цикличност и улавя неговите лъчи, по подобие на слънчогледа.

Жилищна площ („отопляем обем”) – 236 м2

Нежилищна площ („неотопяем обем”) – 142 м2

Година на проектиране : 2008 г.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s